Luossajoki, en bäck i Kiruna kommun, sträcker sig från Luossajärvi och mynnar ut i Torneälven. Tyvärr är bäcken kraftigt förorenad på grund av stora verksamheter som gruvan, värmeverket, avfallsanläggningen och avloppsreningsverket som belastar jokken hårt.

Sara Elfvendahl, vattenhandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten, påpekar att flera ämnen överskrider bedömningsgrunderna och att det behövs sanering åtgärder.

Föroreningarna i Luossajoki har nu börjat påverka stadsflytten och kan hota byggen och projekt i Kiruna.

”Behöver få till en analys”

Delar av vattendraget klassas i den sämsta klassen både ekologiskt och kemiskt. Enligt lagen får statusen för ett sådant vattendrag inte försämras.

Det behövs en analys av de viktigaste källorna till föroreningar och vilka åtgärder som kan vidtas för att minimera utsläppen, enligt Elfvendahl.

Kommunstyrelsen är vattenhuvudman i kommunen men har inte agerat trots tidigare uppmaningar att ta fram en handlingsplan.

Kommunalrådet Mats Taaveniku (S) lovar nu att ta tag i saken och säger att en handlingsplan kommer att tas fram under hösten för att säkerställa rena vattendrag i Kiruna kommun.