Brytande trend: Minskad förekomst av telefonbedrägerier riktade mot äldre


Vishing är en typ av telefonbedrägeri där bedragaren manipulerar personer, ofta äldre, att lämna ifrån sig sina personuppgifter för att kunna stjäla deras pengar. Under fjolåret ökade denna typ av brottslighet med 36 procent och brottsvinsterna uppgick till över 700 miljoner kronor enligt polisen.

I februari i år visade Uppdrag granskning hur bedragarna opererar, vilket ledde till att antalet anmälningar minskade. Under februari rapporterades ca 3 100 vishingbrott, men sedan dess har antalet anmälningar stadigt minskat enligt Nationellt bedrägericentrum vid NOA. I april registrerades drygt 1 700 anmälningar, även om det anges att april vanligtvis har färre anmälningar.

Stefan Lundberg hävdar att uppmärksamheten från programmen bidrog till att regeringen, banker och polisen intensifierade sina insatser.

Även brottsvinsterna minskar

Brottsvinsterna har också minskat markant i år fram till april jämfört med föregående år. Trots att brottsvinsterna fortfarande uppgår till 159 miljoner kronor, är det en nedgång på 61 miljoner jämfört med föregående år, vilket motsvarar en minskning på 28 procent.

Bankerna har implementerat säkerhetsförbättringar efter beslut från Bankföreningen. Nordea har sett en tydlig minskning av bedrägerierna och en ökad gemensam handlingskraft efter uppmärksamheten.

Per Långsved, Sverigechef på Nordea, anser att det fortfarande finns åtgärder som måste vidtas men att man är på rätt väg.