Sunak varnar för att Labour ska få ”supermajoritet” genom att minimera skador


Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak har utlyst val i maj och enligt opinionsmätningarna ser det ut som att Tories kommer att få knappt 20 procent av rösterna. Det är långt färre än vad de fick i det katastrofala valet 1997 då Labourpartiet under ledning av Tony Blair vann en jordskredsseger.

Under gårdagen gick Rishi Sunak ut och varnade för ”farorna med en Labourregering”.

Valet i Storbritannien

  • Nicholas Aylott, chef för Europaprogramet på Utrikespolitiska institutet. En Labour-nål

    Mätinstitut: 99 procent säkert att Labour vinner

  • Ett café i London och en London-bo. Fler och fler invånare i Storbritannien uppger att de tröttnat på konservativa Tories.

    Inför val i Storbritannien – britterna trötta på Tories

”Om Labour får supermajoritet innebär det att de kan höja skatterna med tusentals pund. De kommer styra politiken åt vänster och inte göra något åt illegal invandring,” säger Sunak.

Sunak kan förlora eget mandat

Fokus för Sunak är nu att skademinimera, enligt Anna Maja Persson i London.

”Det är till och med så illa att Sunak själv riskerar att förlora sitt eget mandat i parlamentet. I så fall skulle det vara första gången någonsin,” säger hon.

Starmer spelar ner valvinst

För Labour och partiledaren Keir Starmer handlar det om att spela ner den förväntade valvinsten, enligt SVT:s utrikesreporter P A Engler i Burnley.

”Han vill inte riskera att framstå som alltför segerviss. Det skulle kunna få folk att känna att valet redan är avgjort,” säger Engler.

Advokat, fotbollssupporter och möjlig filmkaraktärsinspiration – vem är Labours partiledare Keir Starmer? Foto: John Super / AP
Advokat, fotbollssupporter och möjlig filmkaraktärsinspiration – vem är Labours partiledare Keir Starmer? Foto: John Super / AP

Reform UK – många röster men få mandat

Utmanaren Nigel Farages parti, Reform UK, går relativt bra enligt mätningarna även om de har tappat något på senare tid. Just nu ser det ut som att partiet får 2 till 3 mandat, enligt Anna Maja Persson.

”Det brittiska valsystemet gynnar inte mindre partier utan de två största partierna. Därför kan Reform UK få många röster men inte särskilt många mandat,” tillägger Persson.