Läckage av Hemliga försvarsuppgifter från Lantmäteriet i Gävle


Lantmäteriet stänger ner digitala tjänster på grund av läckt information

Den 24 maj stängde Lantmäteriet i Gävle ner flera av sina digitala tjänster efter att ha upptäckt att hemlig information funnits tillgänglig. Enligt Anders Lundquist, ställföreträdande generaldirektör på Lantmäteriet, var beslutet inte lätt men nödvändigt för att skydda säkerhetskänslig information som var tillgänglig.

Försvarsuppgifter kan ha spridits

Fortifikationsverket har meddelat att uppgifter om deras fastigheter berörs av läckan. Säkerhetspolisen har inlett en tillsyn för att utreda situationen och identifiera eventuella sårbarheter. Karin Lutz, presstalesperson på Säpo, betonar vikten av att skydda känslig information för att undvika exponering av försvarsuppgifter.

Lantmäteriet har ännu inte specificerat omfattningen av informationen som läckt eller när de digitala tjänsterna förväntas vara tillgängliga igen.

Lantmäteriet kommer att besvara frågor relaterade till läckan i det medföljande klippet.