Maning från Macron om en bred koalitionArtikeln handlar om det politiska läget i Frankrike efter det polariserade parlamentsvalet. President Emmanuel Macron uppmanar till förhandlingar över blockgränserna för att skapa en pluralistisk majoritet i parlamentet. Macron skriver i ett öppet brev att ingen egentligen vann i valet, och att en uppriktig dialog är nödvändig. Han vänder sig till politiska krafter som stödjer republiken, rättsstatsprincipen, parlamentarisk demokrati, och som är orienterade mot Europa och försvarar Frankrikes självständighet. Det tolkas som att han utesluter ytterhögerpartiet RN och vänsterradikala partier som LFI.

Det finns olika åsikter om hur den framtida regeringen bör se ut. Vänsterpartierna anser att de med sina mandat bör få föreslå en ny premiärminister från deras läger, medan vissa inom Macrons mittenläger föreslår en bredare allians med mittenvänstern och det traditionella högerpartiet Republikanerna. Macron utlyste nyvalet för att klarlägga det politiska landskapet efter att RN gjorde framsteg i EU-valet på bekostnad av presidentens vallista.

Det råder alltså fortsatt dödläge i fransk politik, men förhoppningen är att förhandlingar och samarbete över partigränserna ska leda till en stabil regering och majoritet i parlamentet.