Potentiellt tusentals Airbnb-gäster filmade med dolda kamerorEn CNN-undersökning avslöjar att tusentals Airbnb-gäster kan ha blivit filmade i hemlighet genom dolda kameror. Många av dessa fall involverar även barn som har blivit filmade när de byter om eller har sex. En man vid namn David Wyzynajtys berättar om hur han och hans flickvän fann en dold kamera i väggen på deras hyrda stuga, vilket ledde till en skrämmande upplevelse.

Enligt vittnesmål hade Airbnbs kundtjänst öppnat 35 000 fall relaterade till klagomål om övervakningskameror under det senaste decenniet. En av CNN:s rapporter avslöjar att Airbnb inte ingriper i sådana fall för att undvika att skada sitt rykte. Det har lett till situationer där gäster har filmats i smyg och företaget inte har agerat för att skydda sina kunder.

Polisen har hittat tusentals bilder hos personer som hyrt ut sina bostäder, och i vissa fall har det varit dolda kameror i sovrum och badrum som har tagit bilder på gästerna utan deras vetskap. En man vid namn A Jay Allee åtalades för att ha smygfilmat sina gäster, bland dem även barn. Airbnb har nått en förlikning med offer som stämt företaget och situationen har lett till bestående trauman hos de drabbade.

EU har nyligen klubbat igenom nya regler för korttidsuthyrningsbranschen, vilket också kommer att påverka Airbnb. Företaget har varit positivt inställt till de nya reglerna som bland annat kräver värdregistrering och kvalitetskontroll av de boenden som erbjuds. Men trots detta har Airbnb tackat nej till en intervjuförfrågan från CNN och anser att klagomål om dolda kameror är sällsynta och att de agerar snabbt vid upptäckt.