Biden håller till nationen



Artikeln handlar om Joe Bidens beslut att inte ställa upp för omval i det kommande presidentvalet. Efter flera veckors turbulens och påtryckningar meddelade Biden att han inte kommer att delta i valet. Beslutet kom efter en katastrofal debatt mot Donald Trump och efter flera tunga namn inom partiet uppmanade honom att hoppa av.

Biden planerade sitt avhopp i hemlighet under den period då han isolerade sig med covid. Enligt Vita husets pressekretare samlade Biden sin familj och nära rådgivare för att fatta det slutgiltiga beslutet.

Även om det finns krav från republikanskt håll på att Biden ska avgå omedelbart, har han varit tydlig med att han kommer att sitta kvar under hela mandatperioden. Han har också uttalat att han vill försöka få ett slut på kriget i Gaza under sina sista sex månader på posten.

Det förväntas att vicepresident Kamala Harris kommer att ta över som Demokraternas presidentkandidat och har redan fått en rivstart på sin kampanj genom att slå ett insamlingsrekord. Biden kommer att tala om sitt beslut att inte delta i valet från Ovala rummet i Vita huset och förväntas även berätta mer om sina planer för de sista månaderna som USA:s president.