Eskilstuna Senior Materials Allowed to Release Methylene Chloride



En ny fabrik i Eskilstuna har fått tillstånd att släppa ut hundratals ton av det giftiga ämnet metylenklorid. Lokalinvånare, inklusive Katarina Svedberg, överväger nu att flytta på grund av oron för hälsorisker. De har organiserat sig i Facebookgrupper, startat namninsamlingar och planerar demonstrationer för att protestera mot fabrikens tillstånd.

En familj, Eklund Övåg, har precis köpt ett hus i närheten av fabriken i Eskilstuna och planerar att flytta in i november. Men efter att fabriken fått tillstånd att släppa ut metylenklorid, ett förbjudet ämne i Sverige, överväger de att dra sig ur köpet.

Katarina Svedberg, en av de som bor i närheten av fabriken, är aktiv i kampen mot utsläppen och säger att om de förlorar kampen, så blir det en flytt för hennes familj. Tusentals personer har gått med i en Facebookgrupp för att organisera protestaktioner mot fabriken.

En granskning visar att fabriken fick tillstånd att använda metylenklorid trots bristande information till de boende om riskerna. Kommunalråd Marie Svensson säger att fabriken borde ha kommunicerat bättre med invånarna om utsläppen. Fabriken har försäkrat att de kommer att hålla utsläppen inom säkra gränser och att all hantering av metylenklorid kommer att följa lagar och regler.

Senior Materials har tidigare bekräftat över mejl att de kunde ha varit bättre i sin kommunikation kring utsläppen, och säger att de kommer att se till att utsläppen hålls inom säkra gränser.