Sport: LeBron James, flaggbäraren, kommenterar invigningen: ”Ingenting kan stoppa oss, inte ens regnet”


NBA-proffset som är 39 år gammal och håller rekordet i antalet poäng i den amerikanska ligan höll i fanan tillsammans med tennisstjärnan Coco Gauff längst fram på den väldiga amerikanska båten med hundratals deltagare. De var klädda i genomskinliga ponchos för att stå emot vädret när mörkret sänkte sig.

Sverige delade båt med Sri Lanka och Sydsudan där ryttaren Peder Fredricson och seglaren Josefin Olsson höll i fanan. Totalt var ett 20-tal personer med i den svenska delegationen och den sex kilometer långa flodfärden passerade kända byggnader som Notre-Dame och Louvren innan den avslutades i en sprakande final vid Trocaderoplatsen, precis framför Eiffeltornet. Enligt franska medier kostade invigningen 1,4 miljarder kronor – att jämföra med den totala budgeten på tio miljarder.

OS i Paris 2024

  • Jacob Hård efter Cas beslut: Väntat.

    Jacob Hård efter domen: ”Finns skäl att ifrågasätta SOK:s snäva uttagningsprinciper”

  • Efter drönarskandalen har Kanadas förbundskapten i fotboll Bev Priestman och hennes assistent och en annan ledare skickats hem.

    Kanadas OS-kommitté efter drönarskandalen: ”Chockade”

Över 30 000 kronor för en biljett

Simmaren Gloria Muzito var Ugandas fanbärare under invigningen. Muzito har tidigare tävlat i – och för – Sverige, efter att ha vuxit upp i Sundsvall. Hon har tagit flera SM-medaljer. Nu representerar 21-åringen istället Uganda.

Efter att Frankrike som sista trupp åkt förbi i sin stora båt spelades ett par strofer ur Europes stora 1980-talshit ”The Final Countdown”. Upplands Väsby-bandet befinner sig på turné och var inte på plats.

– Paris har varit fantastiskt, allt som har med OS att göra men bristen på information har varit hemsk, säger Tony Gawne, en 54-årig Texasbo som dök upp sex timmar i förväg med sin fru.

– När du spenderar 65 000 kronor på två biljetter så är det är lite frustrerande, säger han till AP. 300 000 uppges ha följt invigningen.

Förra gången det regnade vid en OS-invigning var i Helsingfors 1952.