En tysk man har dömts till döden i Belarus



Tyske medborgaren Riko Kriger har dömts till döden i Belarus för att ha sprängt militära järnvägsspår den 5 oktober 2023. Bomben briserade på järnvägsstationen Ozerisjtje utan att någon skadades. Kriger greps snabbt och har nu fått sitt straff offentligt. Trots att explosionen endast orsakade materiella skador för cirka 5000 kronor har han nu dömts till döden för terrorism.

Enligt åtalet samarbetade Kriger med den ukrainska säkerhetstjänsten för att utföra sabotage i Belarus. Han reste som turist till landet och fick sedan koordinater till sprängämnen som han använde vid explosionen. Trots att han förnekar terrordådet har han blivit dömd till döden.

Det pågår nu förhandlingar om en eventuell fångutväxling mellan Tyskland och Belarus, där Kriger kan komma att utlämnas i utbyte mot en annan fånge. Vadim Krasikov, en FSB-agent som sitter fängslad i Tyskland för mord, kan vara en del av denna överenskommelse.

Riko Kriger har tidigare arbetat som väktare på den amerikanska ambassaden i Berlin och hans inblandning i detta terrordåd har skapat internationell uppmärksamhet. Trots att explosionen på järnvägsstationen Ozerisjtje enligt vissa källor kan ha varit en del av en belarusisk övning, har det resulterat i en dödsdom för Kriger.