Hedersceremoni för fotbollsterrorns offer i Bryssel



Artikeln handlar om en ceremoni som hölls på årsdagen för mordet på två svenskar i samband med en EM-kvalmatch mellan Belgien och Sverige. Ceremonin ägde rum på brottsplatsen i centrala Bryssel och statsminister Ulf Kristersson (M) var närvarande tillsammans med Belgiens premiärminister Alexander De Croo för att lägga ned kransar. Även anhöriga till offren och representanter för Belgiens regering och Bryssels stad deltog i ceremonin.

Kristersson uttryckte sin sorg över händelsen och beskrev det som oerhört tragiskt på alla sätt. Han berättade även att han hade möjlighet att träffa familjen till en av offren och få höra hur deras liv ser ut ett år senare. Även om tiden inte läker alla sår så ger den en viss distans och perspektiv enligt Kristersson.

I attacken dödades två svenska män och en tredje skadades av en islamistisk gärningsman som senare sköts ihjäl av polisen när de försökte gripa honom. Gärningsmannen var en 45-årig tunisier som hade fått avslag på sin asylansökan. Ceremonin hölls för att hedra offren och minnas det som hände under den tragiska händelsen.