Nato stärker samarbetet för att försvara Arktis



Ryssland har på senare tid blivit allt mer hotfulla kring Arktis. Enligt en rapport från den amerikanska militären har man sett att Ryssland har ökat sitt samarbete med Kina i området genom att öppna upp flera militära baser från Sovjettiden, enligt Reuters.

Rysslands utrikesminister, Sergej Lavrov, har varnat för en ökad aktivitet från Nato i Arktis och hävdat att Ryssland är redo att försvara sina intressen i regionen. Nato-länderna i norr har reagerat på det ökade hotet från Ryssland och under ett möte har man enats om att förbättra samarbetet kring säkerhet och försvar i Arktis.

Enligt Nato är den globala uppvärmningen en av anledningarna till att fler aktörer blir intresserade av att exploatera Arktis, vilket kan leda till ökade motsättningar i området. Man konstaterar att potentiella motståndare utvecklar snabbt sin militära förmåga i det arktiska området.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har allt samarbete mellan Ryssland och västliga länder i Arktis avslutats eller pausats, inklusive det Arktiska rådet och samarbetet med samer på rysk sida. Det rådande geopolitiska landskapet i Arktis har gjort regionen till en växande global fokuspunkt där låga spänningar är avgörande för multilateralt samarbete.