Intervjun mellan Elon Musk och ledaren för den högernationalistiska AfD-partiet väcker kontrovers i Europa.


Under höstens valkampanj förde Musk ett liknande samtal med USA:s tillträdande president Donald Trump. Musk uttryckte hopp om att intervjun med Alice Weidel skulle ge lyssnarna en bild av henne som ”rimlig”.

– Musk betonade att inget upprörande hade föreslagits, bara sunt förnuft, sade techmiljardären.

Både Musk och Weidel höll med om att Tysklands skatter är för höga, att det finns för mycket immigration och att det var ett misstag av landet att stänga kärnkraftverk.

I samtalet uttryckte Musk även sitt stöd för AfD och uppmanade tyskar att rösta på partiet i det kommande valet den 23 februari – vilket snabbt har väckt debatt runtom i Europa.

Kritik mot samtalet

Frankrikes president Emmanuel Macron har kritiserat stödet för en ”ny internationell reaktionär rörelse”, medan Norges statsminister Jonas Gahr Støre har ifrågasatt varför en individ med så stort inflytande lägger sig i andra länders inre angelägenheter.

– Samtalet har fått stor uppmärksamhet eftersom AfD inte är vilket parti som helst. Det är ett av de mest radikala partierna i sitt slag och övervakas av tyska säkerhetstjänster då vissa delar av partiet klassats som högerextremistiska, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Vad är Musks syfte med detta?

– Han försöker tvätta bort extremiststämpeln, och för vissa tyskar även naziststämpeln, som detta parti dras med, säger Wendick.

Se mer av korrespondentens analys i klippet ovan.