En studie som uppmärksammades under 2019 var SWEPIS, som visade att färre barn dog om kvinnors förlossningar igångsattes redan vid graviditetsvecka 41 istället för vecka 42 som tidigare var praxis. Totalt dog sex barn i studien, alla i gruppen som skulle sättas igång i vecka 42, vilket ledde till att studien avbröts i förtid på grund av etiska skäl.
Efter SWEPIS resultat har förlossningskliniker runt om i landet skiftat sina rutiner för igångsättning och kontroller av gravida. Numera är det vanligt att förlossningar sätts igång när graviditeten passerat vecka 41.
Minskning av dödsfall efter rutinskifte
Efter rutinskiftet har forskargruppen jämfört andelen dödfödda och döda barn inom fyra veckor efter förlossning mellan perioderna 2017-2019 och 2020-september 2023.
Studien visar en 47-procentig minskning av dödsfall efter rutinskiftet, med andelen döda barn sjunkit från 1,7 per 1 000 till 0,9 per 1 000.
– Resultaten har förbättrats av de ändrade rutinerna för igångsättning, säger Karin Källén.
Rutiner skiljer sig åt
Rutinerna skiljer sig fortfarande åt mellan olika regioner trots rutinskiftet, vilket gör det oklart om minskningen beror på fler igångsättningar eller ökade kontroller.
– Studien visar inte vilket sätt som är bäst, bara att förändringarna har lett till positiva resultat, säger Källén.
Ingen klar koppling till kejsarsnitt
En farhåga var att tidigare igångsättningar skulle leda till fler akuta kejsarsnitt. Efter de nya rutinerna såg man en ökning med sju procent av akuta kejsarsnitt, främst bland förlossningar i vecka 39 och 40.
– Resultaten visar inget tydligt samband mellan induktionsfrekvens och kejsarsnitt, säger Källén.