Prata för bröstcancermedvetenhet



Att nå kvinnor från olika kulturella bakgrunder och få dem att delta i mammografiscreening är utmanande. För att öka deltagandet är det viktigt att sprida hälsoinformation på rätt språk och vid rätt tillfälle. En nyckel till att vända trenden är att finnas på platser där målgruppen finns och skapa en trygg miljö där kvinnor kan prata om hälso- och sjukvård utan att känna sig obekväma.

Enligt Bröstcancerförbundets rapport deltar kvinnor födda utanför Sverige mindre frekvent i mammografiundersökningar jämfört med svenskfödda kvinnor. Det kan bero på olika faktorer, såsom att det kan vara märkligt att besöka vården när man är frisk eller att språkbarriärer och tidsbrist hindrar deltagande.

Fatuma Mohamed, samordnare för hälsoinformatörer vid Transkulturellt centrum i Region Stockholm, betonar vikten av att hitta rätt personer för att nå ut till målgruppen. Det krävs att de kan svenska och åtminstone ett annat relevant språk. Exempelvis måste man ha informatörer som kan arabiska och syrianska för att nå personer i Södertälje, medan man behöver personer som kan somaliska för att nå personer i Järva.

Det finns olika insatser för att nå ut till kvinnor i olika sammanhang. Exempelvis finns informatörer på Tensta konsthall och vid moskéer för att möta upp kvinnor som är på dessa platser. Ibland fungerar digitala plattformar bäst, som till exempel Whats App-grupper. Det är viktigt att anpassa tillvägagångssättet utifrån olika kulturella bakgrunder.

Genom att förstå och respektera olika kulturella traditioner och normer kan hälsoinformatörer också motverka falska rykten och missförstånd. Det kan handla om att förklara att mammografiundersökningen inte är smärtsam eller att strålningen inte ger cancer. Det bästa resultatet uppnås när informationen sprids genom medborgarna själva, vilket betyder att hälsoinformatörernas arbete är framgångsrikt.

Hälsoinformatörer finns på olika platser i landet och samarbetar med vårdcentraler, föreningar, trossamfund, kommuner och stadsdelar för att nå ut till målgruppen. Regionalt Cancercentrum Stockholm Gotland samarbetar också med hälsoinformatörer som har fått utbildning om hur man pratar om cancerprevention och tidig upptäckt.