Ett litet steg mot framsteg


Mathias Fridahl, forskare i klimatpolitik vid Linköpings universitet,. Arkivbild.


Klimatavtalet i Dubai är ett litet steg, men ett steg i rätt riktning mot det globala klimatmålet.

Det bedömer den klimatpolitiska experten Mathias Fridahl.

Fridahl, som är lektor vid Linköpings universitet, pekar på att i jämförelse med dokumentet från klimattoppmötet i Glasgow för två år sedan så har målsättningarna blivit tydligare.

I avtalet från FN:s klimatmöte i Dubai talas det för första gången om att världens länder ska ”röra sig bort från” fossila bränslen.

– Så det ett är litet steg framåt som kommer att föra oss i rätt riktning mot 1,5 graders målet, säger han.

Tydlighet saknas

Vad saknas för att Dubaiavtalet kan betraktas som ett stort steg?

– Det är tydligheten, och det är en tydlighet som FN nästan aldrig kan leverera eftersom det är en konsensusdrivande process med vetorätt bland annat. Det resulterar nästan alltid i hyfsat vaga formuleringar som har stor flexibilitet, säger Fridahl.

Enligt Fridahl handlar FN:s klimatöverenskommelser främst om att lägga en slags grund att stå på för världens länder, snarare än att sätta upp höga ambitioner.

– Det hade varit mycket bättre för klimatet om det hade varit en mycket större tydlighet om vad som behöver göras, säger han.

Fridahl konstaterar att formuleringen om att ”röra sig bort från” fossila bränslen är betydligt svagare än vad EU hoppats på.

– Ska vi hålla 1,5 graders målet inom räckhåll, så måste de fossila bränslena bort, då det hade varit önskvärt med större tydlighet som sänt signaler till investerare, företag och industrier, som behöver vara en del i att fasa ut de här bränslena.

Påverkar Sverige

Det nya klimatavtalets ambitioner gäller globalt och det är nu upp till länderna själva att uppdatera sina klimatplaner. Sverige ingår i EU:s klimatplan.

– På så sätt kommer det att påverka Sverige, för vi måste bidra till att uppfylla EU:s mål, säger Fridahl.