EU-sugna migranter vandrar längs järnvägsspåren nära gränsen mellan Serbien och Ungern. Arkivbild. Foto: Darko Vojinovic/AP/TT
EU-parterna ska enas om asyl- och migrationspakt
Efter flera år av dispyter och oenighet om migrationspolitiken ska EU:s medlemsländer och EU-parlamentet nu ta sig an en utdragen slutspurt för att enas om en gemensam ståndpunkt kring asyl och migration. Den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson har haft i uppdrag att föreslå en ny lösning på den utmanande frågan.
Förslaget om en asyl- och migrationspakt presenterades av Johansson tillsammans med kollegan Margaritis Schinas i september 2020. Schinas betonade att förslaget var en kompromiss och en landningsbana för att kunna enas om en överenskommelse.
Nu inleds den avslutande kompromissförhandlingen mellan EU-kommissionen, EU-parlamentet och medlemsländerna. Bland annat har Johansson betonat att viktiga framsteg redan har gjorts och att en lösning är inom räckhåll. En uppgörelse förväntas tidigast komma under tisdagen efter intensiva förhandlingar.
Om pakten godkänns av både EU-parlamentet och EU:s ministerråd i början av 2024 öppnas vägen för att den formellt antas. Om oenighet kvarstår kan processen avstanna och skjutas upp i väntan på nästa års EU-val.
Kritik mot pakten kommer från både enstaka medlemsländer och politiker i EU-parlamentet. Vänsterpartiet, till exempel, har uttryckt oro för en politik som kan leda till fler fängelser och ökat gränsvåld.
EU-kommissionens förslag till asyl- och migrationspakt innebär bland annat grundregler för hur asylsökande och migranter ska tas emot vid EU:s yttre gränser. Fokus ligger på att skilja på personer med skyddsskäl och de som sannolikt inte kommer att få stanna. Vid krislägen ska medlemsländerna hjälpa varandra, inte enbart med att ta emot folk, utan även med personal, utrustning eller pengar. En större vikt ska även läggas på att utvisa personer som inte har rätt att stanna.
Såväl EU-parlamentet som medlemsländerna har enats om sina synpunkter på pakten. De har lovat att sträva efter en slutlig uppgörelse senast under första kvartalet 2024.