Inga spår efter Wagnerledare


Bilden på Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin när han poserar i den ryska staden Rostov i samband med sitt kortlivade uppror den 24 juni har publicerats brett. Sedan dess har han inte synts till i offentligheten.
Bilden på Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin när han poserar i den ryska staden Rostov i samband med sitt kortlivade uppror den 24 juni har publicerats brett. Sedan dess har han inte synts till i offentligheten.

Är han fängslad, dödad eller i Belarus? Sedan Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin avbröt sitt uppror under midsommarhelgen är det ett mysterium var han befinner sig.

På en bild som cirkulerar bland ryska militärbloggare på sociala medier sitter Jevgenij Prigozjin i ett militärtält, klädd i bara kalsonger och t-shirt, och vinkar mot kameran. Bilden sägs vara nytagen och visa att Prigozjin befinner sig i Belarus. Samma dag som den fick uppmärksamhet på nätet delade Belarus försvarsdepartement bilder som visade instruktörer från Wagnergruppen i färd med att träna belarusiska soldater vid ett militärläger.

Men det finns inga belägg för att det är i Belarus som Wagnerledaren befinner sig, enligt Rysslandskännaren Alexander Gabuev som leder Carnegie Russia Eurasia Center i Berlin.

– Vi vet att Prigozjins soldater kommit dit men det finns inga bevis för att han själv är där, säger Alexander Gabuev.

”Hugg i ryggen”

I samband med myteriet i juni anklagade Rysslands president Vladimir Putin Wagnerledaren för ”förräderi” och ett ”hugg i ryggen”. Samma dag dödade Wagnersoldater ryska stridspiloter. När legosoldaterna var 20 mil från Moskva nåddes plötsligt en uppgörelse mellan Wagner och Kreml – och marschen mot huvudstaden avbröts.

Sedan dess har Jevgenij Prigozjin inte synts till i offentligheten. Som en del av uppgörelsen med Putin efter upproret skulle Prigozjin ha gått i exil i Belarus, i utbyte mot att benådas. Men enligt uppgifter från Kreml ska Prigozjin ha varit på plats i Ryssland fem dagar senare och haft ett tre timmar långt möte med Putin.

Avfärdar dödsrykte

Vladimir Putins pressekreterare Dmitrij Peskov har sagt att han inte vet var Jevgenij Prigozjin befinner sig. Vid sidan om uppgifterna om att Prigozjin är i Belarus cirkulerar rykten om att han ska ha fängslats eller dödats som straff för sitt uppror mot Putin.

– Det finns inget stöd för detta, säger Alexander Gabuev.

– Varför skulle han bjudas in till ett tre timmar långt möte i den ryska maktens hjärta och sedan fängslas eller dödas? Det är osannolikt, säger Alexander Gabuev.

– Prigozjin kan vara till nytta för Kreml, i Afrika eller på andra platser. Och han kan veta mycket som kan komma ut om han elimineras för snabbt. Regimen sitter tryggt och har ingen brådska att agera just nu, säger Alexander Gabuev.

Svaghetstecken för Putin

Carolina Vendil Pallin, forskningsledare för Rysslandsgruppen på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, ser dock mystiken kring var Prigozjin befinner sig som ett svaghetstecken för Putin.

– Mycket tyder på att det är en maktkamp som pågår. Om man tittar på det tal som Putin höll på midsommardagen så är det tydligt att han var skakad av vad som höll på att hända. Det har försvagat Putin.

– Att Prigozjin än så länge tycks gå fri trots att han utnämndes till förrädare har försvagat Putins position – inte primärt i befolkningens ögon men bland eliten runt omkring honom, säger Carolina Vendil Pallin.

Trots de många ryktena och spekulationerna om Prigozjins frånvaro i offentligheten tycker Alexander Gabuev att det inte är så konstigt att han inte syns till.

– Han är en skum figur som driver ett privat militärföretag som inte har laglig status ens i Ryssland. Jag tror inte att någon spårar var han är på daglig basis.